fbpx

Lagana masaža stopala za svaki dan

Masaza Stopala by Ivan

Majke koje redovito dobiju masažu stopala su ljubaznije, sretnije, bolje raspoložene i puno ugodnije društvo. Masaža stopala ima puno pogodnosti, ne samo za majke. Više studija je pokazalo da ovaj dio masaže ne utječe samo na osobu po pitanju mišića i zglobova, već i znatno poboljšava raspoloženje i daje osjećaj ugode, što i nije čudno ako uzmete u obzir da se u stopalu nalazi oko 7200 završetaka živaca.

Masažom stopala postižemo brojne pogodnosti za duh i tijelo. Bilo da je riječ o „običnoj“ masaži, refleksologiji, shiatsu tretmanu, akupresuri, učinci su dokazani. Stoga bi bilo preporučljivo s vremena na vrijeme izdvojiti 20-ak minuta za sebe i na jedan jednostavan način suzbiti negativne posljedice „modernog“ načina življenja. Kako izmasirati stopala sebi i bližnjima pogledajte na videu, a više informacija o pogodnostima masaže stopala donosimo u nastavku teksta. 

ZAŠTO MASIRATI STOPALA

Stimulira lučenje endorfina, smanjuje lučenje kortizola

Velik broj studija pokazao je da masaža stopala povećava koncentraciju endorfina u krvi. Endrorfin je hormon kojeg proizvodi hipotalamus, još poznat i kao „hormon zadovoljstva“. Pomaže nam nositi se s boli i stresom.

Kortizol je pak hormon tipičan za stresne situacije. Luči ga nadbubrežna žlijezda kad smo u situacijama koje naše tijelo smatra stresnima kako bi nas pripremio da se „suočimo s prijetnjom“. Ubrzava rad srca, podiže krvni tlak, „blokira“ metabolizam… On je koristan u stresnim situacijama, podiže nam „spremnost“ za suočavanje s „prijetnjom“, ali kad je opasnost gotova, on gubi svoju svrhu i postaje štetan. Visoke koncentracije kortizola u krvi imaju cijeli niz negativnih učinaka na naše tijelo. Neke od njih su recimo debljanje, želja za slatkim, umor/iscrpljenost, anksioznost, poremećaji s metabolizmom, poremećaji u spavanju…

Dakle iz gore navedenog jasno nam je koliko je bitno izbalansirati ova dva hormona, a masažom stopala (i ostalim masažom tehnikama) postižemo upravo taj učinak. Studije su pokazale da masaža stopala smanjuje depresiju, anksioznost, živčanu napetost, razdražljivost, nesanicu, krvni tlak, frekvenciju srca, promiče osjećaj zadovoljstva i ugode, smanjuje neke kronične bolove…

Potiče cirkulaciju i izmjenu limfe

Masaža stopala ima pozitivan utjecaj na meka tkiva i zglobove. Danas gotovo svi živimo sjedilačkim načinom života, što ima negativan utjecaj na sve mišiće u tijelu, posebice donjih ekstremiteta. Osim sjedenja, mnogi poslovi u sklopu svog „dress codea“ nalažu i nošenje cipela, koje otežavaju cirkulaciju. Dokazano je da masažom stopala smanjujemo napetost mišića i povećavamo cirkulaciju krvi i izmjenu limfe, što je jako bitno za osobe kojima prijeti opasnost od proširenih vena, dijabetičarima, osobama s oštećenjem živaca, osobama koje su sklone nakupljanju van stanične tekućine… Isto je bitno i za održavanje mišićnog i zglobnog tkiva zdravim.

Utječe na percepciju boli

Jedno istraživanje u kojem se pratila električna aktivnost mozga pokazalo je da masaža stopala utječe na regiju mozga koja je zadužena za percepciju boli te povezivanje podražaja iz okoline s memorijom i emocijama. Iz tog istraživanja se zaključilo da masaža stopala može utjecati na način na koji se ljudi nose s boli.

Utječe na regiju mozga zaduženu za nagrađivanje

Prilikom jednog istraživanje gdje se pratila aktivnost mozga na MRI skeneru zamijećeno je da masaža stopala stimulira regiju mozga zaduženu za nagrađivanje. Zanimljivo je da se primijenilo nekoliko vrsta masaže, uključujući i masažu dlanova, no masaža stopala je pokazala najveći učinak.

Vaš terapeut

Ivan Povrženić je magistar kineziologije te licencirani terapeut za deep tissue masažu, švedsku masažu, anticelulitnu brazilsku maderoterapiju ili antiaging maderoterapiju lica. Ove tretmane možete kombinirati s indijskom masažom glave, miofascijalnom relaksacijom, pilingom tijela, cuppingom (vakuumom) i refleksologijom stopala.

Nakon desetogodišnje maserske karijere u luksuznoj hotelskoj i spa industriji, Ivan se odvažio ponuditi domaćima i gostima uslugu masaže u udobnosti njihova doma te otvoriti Studio za masažu Motion u Gružu. Svakom klijentu pristupa individualno kroz razgovor o željama i eventualnim problemima. Njegov detaljni životopis možete pronaći na LinkedINu.

KONTAKT I REZERVACIJE

 

Molimo ispunite obrazac, nazovite na broj +385 97 7843 962 ili pošaljite e-mail na ivan@masazadubrovnik.com. Usluge masaže nudimo u prostoru studija Motion u Gružu i u Vašem domu. Cijene usluga za lokalno stanovništvo dostupne su na upit i na Facebook stranici.

Imajte na umu da će rezervacija termina odabranog tretmana bit potvrđena tek po zaprimanju potvrde s naše strane.

Studio za masažu Motion

× Kako vam možemo pomoći?